dinsdag 17 juni 2025

HitteStress en ons brein



 Momenteel is het tropisch warm hier waar mijn lichaam en brein niet zo heel goed mee kunnen dealen. De komende maanden zal ik proberen dit blog te blijven voeden met mijn gedachten, maar weet dus dat als het wat langer stil blijft hier dat waarschijnlijk komt van de hitte. 

Hele zomers heb ik al doorgebracht in onze donkere slaapkamer, met een in een handdoek gerolde ijspack in mijn nek en de ventilator op de hoogste stand. En dan onder een koele (niet koud) waterstraal als het echt niet langer gaat. 

Ik voel me nogal nutteloos in deze perioden, maar wat kan ik doen? Vorig jaar heb ik voor het eerst zo'n koelsjaaltje getest. Maar om eerlijk te zijn vond ik het niet koelend genoeg en vooral klammig aanvoelen. zelfs als ik hem savonds had geactiveerd en in de koelkast had gelegd. Door die ervaring betwijfel ik of een koelvest wel zou helpen. dus durf ik de kosten daarvan nog niet aan. 

Nou is hitte stress voor veel mensen een groot probleem en wordt dat ook een groter probleem doordat het klimaat steeds verder opwarmt. Dus we doen wat we kunnen. Maar het is een gegeven dat mensen met hersenletsel meer gevolgen kunnen ondervinden van hitte (en koude) omdat de temperatuurregeling in het brein door de schade niet juist meer werkt.

Persoonlijk kan ik buiten temperaturen handelen tot een graad of 25 celcius en heb ik meer moeite met hitte dan met koude. Ik heb het zelf ook altijd eerder te warm dan te koud. Wel merk ik dat het meoilijker wordt nu ik "ouder" aan het worden ben. (45) Waar ik aan het begin van mijn huwelijk nog onder de parasol in de tuin kon zitten (+- 20 jaar geleden) met een boek in de zomer. Blijf ik nu het liefste binnen zodra het heet wordt. en kan ik dus bij hoge tempersturen zoals ik al schreef niet meer dan liggen in het donker en koelen koelen koelen. 

Duidelijke Informatie over dit onderwerp vind je via deze link  https://www.hersenletsel-uitleg.nl/gevolgen/zintuiglijke-gevolgen/warmte-intolerantie van de website Hersenletsel-uitleg. een betrouwbare en goed geïnformeerde bron. 

voor nu dus even geniet van de zon! ik duik min of meer even onder. 👊

maandag 2 juni 2025

Lezen als hobby ...met een leesbeperking.


Door een Facebook artikel dat ik net tegen kwam heb ik denk ik weer een goed onderwerp om over te vertellen hier. 

Namelijk een van mijn hobby's Lezen.

Mijn liefde voor verhalen begon al vroeg. Ik herinner me mijn vader die voorlas. Mijn vader was beter in stemmetjes nadoen dan mijn moeder, dus vond ik het leuker als hij voorlas. Mijn vader Imiteerde ook vaak de stemmen van Lowieke de vos en Bor de wolf van de Fabeltjeskrant en ik schaterde het vaak uit als hij Eukalypta de heks uit paulus de boskabouter (die hij graag paulus de bosklababer noemde ) nadeed. Maar meestal las hij me voor uit het grote boek van Jip en Janneke of het boek Visje bij de thee beide van Annie m.g. Schmit. 

Als mijn vader of moeder geen tijd hadden voor voorlezen luisterde ik naar Lecturama's Luistersprookjes en Legenden. een serie cassette bandjes met boeken uit de jaren 80/90. Met de stemmen van Frans van Dusschoten en Trudy Libosan. En tijdens lunch pauze en woensdagmiddag groep (ik ging naar speciaal onderwijs waar overblijf groepen waren in aparte barakken) Lag ik vaak op de bank in de "woonkamer" te luisteren naar Lp's van Vrouwtje Theelepel. 

Toen ik eenmaal zelf leerde lezen leende ik bij de bibliotheek vaak boeken. Wel ben ik vrij lang blijven hangen in de niveau B boeken en las ik op 18 jarige leeftijd nog steeds voornamelijk niveau C boeken. Nu in volwassenheid Is het een mengeling van Young Adult en Volwassen non Fictie. Volwassen Fictie alleen als het niet te literair is. mijn leesnivau is door mijn hersenletsel dus wel iets lager dan gemiddeld. Maar wat maakt het uit. Lezen doe je voor je plezier en dan maakt het niet uit wat je leest, Toch? Toch is dat Niveau dingetje voor mij lange tijd een punt van schaamte geweest. Waardoor mijn plezier in lezen ook een poos is weggeweest. Maar ergens aan het begin van mijn huwelijk, kregen de leeskriebels me weer te pakken. In die tijd las ik nog gewoon fysieke boeken zonder groote letters. Echter merkte ik naar mate de jaren verstreken meer en meer problemen. Ik kon niet lang meer achter elkaar lezen en raakte steeds sneller afgeleid. 

Ik herinnerde mij tijdens een gesprek met mijn toenmalige NAH begeleidster dat er gesproken boeken zijn voor mensen met een leesbeperking en besloot wat onderzoek te doen naar de mogelijkheden daarvan. Die boeken worden geproduceerd in een format wat Daisy genoemd word en wat afgedraaid kan worden met een speciaal Apparaat. De Daisy Speler  . Deze spelers zijn echter behoorlijk aan de prijs en de verzekeraar vergoed natuurlijk alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. En dat voldeed ik nog niet. Op zoek naar een tweede hands speler had ik geluk. Een echtpaar uit de regio had van de verzekeraar een speler vergoed gekregen maar hun 7 jarige dochter weigerde het ding te gebruiken. Daardoor kon ik hem vrijwel ongebruikt voor een heel klein bedrag overnemen. En melde ik me aan bij bibliotheek Passend lezen. Sinds dien luister lees ik dus weer naar volle lust. Nu de speler ouder word gebruik ik de online player van Passend Lezen omdat die me ook nog vrijheid biedt waar ik lees. (welke plek in of buitenshuis) Ik geniet weer van lezen. 😊

De keuze is reuze en je hebt zelfs de fysieke boeken binnen een dag of 2 in huis met de brievenbus post. Het terug sturen van de cdtjes is gratis en gemakkelijk in het hoesje waarin je ze opgestuurd krijgt. De digitale boeken zijn snel te downloaden en via je passend lezen account ook gemakkelijk in te leveren. 

Lees je graag... Maar lukt dat door een beperking niet goed meer? Raad ik het luisterlezen van harte aan.

HitteStress en ons brein

 Momenteel is het tropisch warm hier waar mijn lichaam en brein niet zo heel goed mee kunnen dealen. De komende maanden zal ik proberen dit ...